Home » Relaties » Compatibele en ongelijkwaardige relaties

Compatibele en ongelijkwaardige relaties

Ongelijkwaardige relaties

Kenmerk van deze relaties is dat de partners alsnog proberen de liefde af te dwingen die ze van hun moeder(of vader!)niet hebben gekregen. Veel mensen zijn geneigd om die toestand uit hun jeugd vast te legen. Daardoor sluiten ze zich af voor de liefde die bij andere leeftijden hoort. De gemiste liefde van een van de ouders of van beide kan men niet later bij een ander alsnog gaan halen; de pijn van dat gemis hoort bij het geheim van iemands eigen leven.

Compatibele relaties

De kunst is iemand van je eigen niveau te vinden. Iemand met dezelfde emotionele intensiteit, dezelfde mate van kwetsbaarheid, want alleen met iemand van je eigen niveau kun je echt iets.

Eisen en claimen

T-therapeut: Wat me opvalt is dat u nooit de vraag stelt; ‘Wat verwacht ik van liefde en heb ik dat nu?’ Integendeel u zegt; Geen eisen stellen. Het gevolg daarvan is dat u natuurlijk ook nooit wat krijgt.

C-cliënt: Maar je kunt toch niets eisen van mensen en ze in een dwangpositie brengen?!

T: Natuurlijk wel. Dat hangt ervan af waar het over gaat. Als je met iemand een verhouding hebt, kun je wel eisen dat hij er voor jou is en voor niemand anders. Doe je dat niet, dan krijg je nooit iets met die man. Je kunt wel degelijk eisen dat iemand jou zo de moeite waard vindt dat alle dingen minder waard zijn. Je moet dat zelfs doen.

In het leven is het namelijk zo dat je krijgt waar je om vraagt.

Als je ervan uitgaat dat alle andere dingen belangrijker zijn dan jij, dat werk belangrijker is b.v. dan heb je iemand die dat vindt en die jou minder belangrijk vindt dan zijn werk. Dus; bij eisen gaat het wel om de dingen die echt van belang zijn.

C: Hij zegt wel dat het  eigenlijk belachelijk is zoals hij bezig is; dat hij eigenlijk veel meer bij mij moet zijn en niet bezig zijn met al die anderen dingen.

T: De vraag is dan wel of hij daar ook naar handelt en het niet alleen maar zegt.

De basisinstelling t.o.v. elkaar is: Jij bent het centrale punt waar het in mijn leven om draait. Iemand die ten volle leeft eist ook van zijn partner een volledige inspanning en inzet.

Als je jezelf opzij zet, neem je jezelf niet serieus en dan heeft je verhouding geen kans van slagen.

Eisen is een grondthema in alle verhoudingen die de moeite waard zijn. Iedereen vindt het heel gewoon dat een werkgever kan eisen dat de werknemer op tijd aanwezig is en iets presteert voor zijn loon. Dat spreekt voor zich, je behandelt elkaar correct, je respecteert elkaar en buit elkaar niet uit, je bedreigt elkaar niet. Merkwaardigerwijs lijken veel paren te menen dat dit allemaal niet meer geldt als het over het omgaan met elkaar gaat. Men noemt het dan ineens ‘claimen’. Erop staan dat de ander jou de belangrijkste vindt wordt afgedaan als ziekelijk en onvolwassen.

Bij houden van hoort dat je hoogste prioriteit je partner is. Een eenvoudige lakmoes-proef dus voor de kwaliteit van iemands relatie. Iemand van wie je houdt, daar ga je niet slordig mee om.

Als je echt iets met elkaar hebt, dan groei je samen.

Onder alles waar je doorheen gaat, moet iets zitten dat steeds goed blijft, wat wel steeds sterker wordt hoe meer je door de moeilijkheden heengaat. Centraal daarin is dat je het idee hebt: Die is er helemaal voor mij alleen. Ik ben het allerbelangrijkste in zijn leven. En pas vandaaruit kun je beginnen de wereld iets meer te  vertrouwen, je plaats te vinden, geluk te vinden.

Houden van en Liefde zijn gebonden aan mensen die bij je horen. Mensen die bij je horen lopen niet in grote aantallen rond. Ofwel: houden van is een zaak die beperkt is tot heel weinigen.

Uittreksel uit het boek ‘De pijn van het leven de baas’ van dr Martin Boot

 

One thought on “Compatibele en ongelijkwaardige relaties

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s